Τα συμπεράσματα της 5ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020

Τα συμπεράσματα της 5ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020

3924

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη  Tετάρτη 10 Ιουλίου 2019 υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου η 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Ε., των Υπουργείων, οικονομικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, κ.α.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πολιτική συγκυρία με τις αλλαγές σε αυτοδιοικητικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στην πορεία υλοποίησης του ΠΕΠ, καθώς και στην πορεία και τις προκλήσεις που αφορούν στην υλοποίηση του ΠΕΠ. Παρότι το Πρόγραμμα εξελίσσεται σχετικά ικανοποιητικά, οι προκλήσεις υφίστανται και προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για τον περιορισμό τους. Αναφέρθηκε τέλος, στην ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών τόσο των Φορέων Υλοποίησης όσο και της ΕΥΔ, με συναινετική διάθεση από όλες τις πλευρές.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης του Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020, σύμφωνα με την οποία έχει ενεργοποιηθεί μέσω 77 προσκλήσεων το 112,6% του προγράμματος, έχουν ενταχθεί πράξεις 205,5 εκατ. Ευρώ (88,6%), οι συμβάσεις ανέρχονται στο 41,2% και οι δαπάνες στο 24,28.

Όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων και το αποθεματικό επίδοσης,  οι Άξονες Προτεραιότητας 2, 4 και 5 του προγράμματος που πέτυχαν τους στόχους θα δεχθούν πόρους με μεταφορά από τους Αξονες 1 και 3 που υστέρησαν, στην προσεχή αναθεώρηση του ΠΕΠ στα τέλη του έτους.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης ενέκρινε την εξειδίκευση των δράσεων:

–  ενίσχυση επιχειρήσεων για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών & εργαλείων αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος κλπ τομέων RIS της ΠΙΝ και στη – δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων,  και

– περαιτέρω αύξηση κατά 3,5 εκ. ευρώ των διατιθέμενων πόρων για την ενίσχυση τουριστικών ΜΜΕ (με εκχώρηση στο ΕΠΑΝΕΚ).

Ενημερώθηκε επίσης για την πορεία υλοποίησης της Στρατηγικής για την Πληροφόρηση-Επικοινωνία και Προβολή του Προγράμματος και για τον προγραμματισμό των ενεργειών Πληροφόρησης και  Επικοινωνίας κατά το 2020.

Οι εκπρόσωποι της Εθνικών Αρχών, μεταξύ των άλλων, ενημέρωσαν τα μέλη της Επ.Πα για τον σχεδιασμό και τη διαπραγμάτευση  της νέας Προγραμματικής περιόδου 2021- 2027, τη διαδικασία και τα όργανα προγραμματισμού και για τις βασικές  «οριζόντιες» δράσεις του ΕΚΤ στο σύνολο των ΠΕΠ.

Τέλος, Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. επεσήμαναν την ανάγκη ενεργοποίησης και έγκαιρης υλοποίησης των ενταγμένων έργων, την ενεργοποίηση και λειτουργία του “Συστήματος RIS” και των σχετικών δράσεων, καθώς και την επιτάχυνση των ενεργειών και των ρυθμών υλοποίησης των δράσεων του τομέα «Περιβάλλοντος» και της «Κοινωνικής οικονομίας».

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Στείλετε μας το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
Click to listen highlighted text!