4 θρησκευτικά μνημεία της Λευκάδας αποκαθίστανται μέσω του Ε.Π. “Ιόνια Νησιά 2014-2020”

4 θρησκευτικά μνημεία της Λευκάδας αποκαθίστανται μέσω του Ε.Π. “Ιόνια Νησιά 2014-2020”

4578

H συντήρηση και αποκατάσταση 4 σημαντικών Θρησκευτικών μνημείων στο νησί της Λευκάδας εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020» το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για τους Ιερούς ναούς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Σπυρίδωνος, και τις Ιερές Μονές. Οδηγήτριας Απόλπαινας και Αγίου Γεωργίου Σκάρων.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. «ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»- To έργο έχει προϋπολογισμό 590.000€ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις στερέωσης, συντηρήσεις και αποκαταστάσεις στο εσωτερικό του ναού, αποκατάσταση στέγης, συντήρηση εικόνων, κ.λπ.  Σημειώνεται ότι ο ναός είναι κηρυγμένος Αρχαιολογικός χώρος.
  2. ««ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ», με προϋπολογισμό 910.000€. Ο ναός που κατασκευάστηκε το 1685 αποτελεί θρησκευτικό μνημείο στο κέντρο της πόλης της Λευκάδας, αλλά έχει υποστεί πολλαπλές φθορές από σεισμούς. Το έργο περιλαμβάνει επικαιροποιημένη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου και εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης (στερεώσεις, νέα στέγη, αποκατάσταση δαπέδων, κλπ).
  3. «ΣΤΕΡΕΩΣΗ KAI ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΠΑΙΝΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ», με προϋπολογισμό 550.000€.  Η Ιερά Μονή είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την ίδρυσή του να ανάγεται προ του 11ου αιώνα.  Οι εργασίες στο καθολικό της μονής περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, στερεώσεις τοιχοποιίας, κατασκευή νέας στέγης και νέου τέμπλου, σωστικά μέτρα για τις τοιχογραφίες, κλπ.
  4. «ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΚΑΡΟΥΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ», με προϋπολογισμό 500.000€. Η Μονή είναι κηρυγμένο μνημείο και ιδρύθηκε το 1611. Περιλαμβάνει σημαντικές τοιχογραφίες του 14ου-18ου αιώνα και ένα περίτεχνο τέμπλο του 19ου αιώνα, όμως δεν είναι ανοικτή στο κοινό από το 2003 ως σεισμόπληκτη. Με το έργο αυτό θα αποκατασταθεί το καθολικό και το καμπαναριό, θα συντηρηθούν οι τοιχογραφίες και το τέμπλο, κλπ.

Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης των έργων είναι το Υπουργείο Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωολοακαρνανίας-Λευκάδας).

Οι ανωτέρω πράξεις εντάσσονται στον Άξονα προτεραιότητας 2 « Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Στείλετε μας το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
Click to listen highlighted text!