Τρία έργα κατά των Εξαρτήσεων στο Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020.

Τρία έργα κατά των Εξαρτήσεων στο Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020.

4420

Τρία (3) έργα που αφορούν σε δράσεις πρόληψης, συμβουλευτικής και υποστήριξης ατόμων κατά των Εξαρτήσεων εντάχθηκαν πρόσφατα στο Ε.Π «Ιόνια Νησιά 2014-2020», με απόφαση της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Πρόκειται για 2 έργα που υλοποιεί το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (KEΘΕΑ):  «Πολυδύναμο Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης στην Κέρκυρα» και «Κινητή Μονάδα στην Κεφαλονιά», καθώς και ένα έργο που υλοποιεί ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με τα 4 Κέντρα Πρόληψης της ΠΙΝ «Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης».

Ο συνολικός προϋπολογισμός των 3 έργων ανέρχεται σε 1.157.000€ και καλύπτει την λειτουργία των δομών αυτών για τρία (3) χρόνια.

Με τις δράσεις αυτές δημιουργείται ένα συνολικό πλέγμα αντιμετώπισης των ποικίλων εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο) από την πρόληψη, τη συμβουλευτική έως την στήριξη και την θεραπεία.

Ωφελούμενοι των υπηρεσιών αυτών είναι  άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή παρουσιάζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές, άτομα του στενού τους περιβάλλοντος, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που ενδέχεται να αναπτύξουν αντικοινωνικού τύπου συμπεριφορές (χρήση ουσιών, παραβατικότητα) και το σύνολο του πληθυσμού για τις υπηρεσίες πρόληψης.

Ειδικότερα:

Τo Πολυδύναμo Κέντρo (ΠΚ) στην Κέρκυρα έχει ως στόχο να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους (εξαρτημένοι από ναρκωτικά, περιστασιακοί χρήστες, χρήστες αλκοόλ, άτομα με διπλή διάγνωση κα) και να παραπέμπει σε πιο εξειδικευμένες δομές εφόσον κρίνεται αναγκαίο (προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας, μονάδες αποτοξίνωσης κλπ).

Η Κινητή Μονάδα (ΚΜ) στην Κεφαλονιά για παρέμβαση σε περιοχές εκτός αστικού ιστού  απευθύνεται στον πληθυσμό των ατόμων που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών – ή αντιμετωπίζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές – και διαμένουν σε περιοχές εκτός αστικού ιστού ή σε περιοχές με έλλειψη υπηρεσιών κατά των εξαρτήσεων. Βασική στόχευση των υπηρεσιών αποτελούν η διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και η παραπομπή σε πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες εφόσον κρίνεται αναγκαίο.

Το Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων περιλαμβάνει  δράσεις που αφορούν στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των παρεμβάσεων πρόληψης των εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές, με προγράμματα καθολικής και επικεντρωμένης πρόληψης που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό και ειδικές ομάδες (άνεργοι, μετανάστες, άποροι και κοινωνικά περιθωριοποιημένοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κ.α) ώστε να ανταποκρίνονται  στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Τα παραπάνω έργα εντάσσονται στον Άξονα προτεραιότητας  5 –«Κοινωνική ένταξη, Ανάπτυξη Ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων» του Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020 και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό (ΕΚΤ).

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Στείλετε μας το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
Click to listen highlighted text!