Τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις των Συνεδριάσεων των Επιτροπών Παρακολούθησης (7η συνεδρίαση 2014-2020 και 2η συνεδρίαση 2021-2027) των Ε.Π. “Ιόνια Νησιά” -16/06/2023

Τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις των Συνεδριάσεων των Επιτροπών Παρακολούθησης (7η συνεδρίαση 2014-2020 και 2η συνεδρίαση 2021-2027) των Ε.Π. “Ιόνια Νησιά” -16/06/2023

6117

Οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Παρακολούθησης των προγραμμάτων «Ιόνια Νησιά» 2021-2027 και «Ιόνια Νησιά 2014-2020» πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα την Παρασκευή 16 Ioυνίου 2023 υπό την Προεδρία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κας Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, με τη  συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Ε., των Υπουργείων, οικονομικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, κ.α.

Στις 2 αυτές συνεδριάσεις παρέστησαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι κκ. Πανταζάτος Παναγιώτης και Ελένη Μπανάβα (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής) και Αναστασία Μπακοπούλου (Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης).

          Ειδικότερα:

2η συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» 2021-2027.

Η συνεδρίαση άνοιξε με την εναρκτήρια εισήγηση της Προέδρου της Επ.Πα., η οποία αναφέρθηκε στις προοπτικές και τις ευκαιρίες ανάπτυξης για την Π.Ι.Ν. στη νέα εποχή η οποία παραπέμπει στην «έξυπνη», «πράσινη», ψηφιακή» και «χωρίς αποκλεισμούς» ανάπτυξη.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στα μέλη της Επ.Πα από τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης τα βασικά στοιχεία ενεργοποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα έργα τα οποία μεταφέρονται συνολικά ή τμηματοποιημένα στο νέο πρόγραμμα, η συνέχιση λειτουργίας δομών ΕΚΤ, οι αναγκαίες ενέργειες για την  Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη κλπ, καθώς και  αναλυτικά στοιχεία της ενεργοποίησης του Προγράμματος. Ειδικότερα έχει εξειδικευτεί το 22,2% των πόρων του ΠεΠ, ενώ προβλέπεται ανάλογη έκδοση Προκλήσεων εντός του 2023.

 

Παρουσιάστηκε επίσης η διαδικασία και το περιεχόμενο της 4ης φάσης εξειδίκευσης που αφορά σε αφορά σε 6 δράσεις, συνολικής Δημόσιας Δαπάνης  15.639.581€ καθώς και ο προγραμματισμός των προσκλήσεων που θα εκδοθούν το έτος 2023 και ο οποίος αναρτάται στην  ιστοσελίδα www.pepionia.gr για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Εγκρίθηκε από τα μέλη της Επιτροπής  η μεθοδολογία αξιολόγησης και τα κριτήρια επιλογής πράξεων των 6 εξειδικευμένων  δράσεων.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από την Εθνική Αρχή Συντονισμού για οριζόντια θέματα εφαρμογής και υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως η Αξιολόγηση των προγραμμάτων, οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, η Πληροφόρηση και επικοινωνία, η Ανάπτυξη ικανοτήτων Δικαιούχων και αύξηση δυνατοτήτων συμμετοχής  κοινωνικών εταίρων και ΜΚΟ στην υλοποίηση ιδίως δράσεων του ΕΚΤ+

ενώ έγιναν παρεμβάσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή   της Bauhaus προσέγγισης στα έργα, την ολιστική προσέγγιση στα ύδατα και -καταρχήν ενημέρωση για την έναρξη συζητήσεων για την Πολιτική Συνοχής για την μετά το 2027 περίοδο

 

 7η συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020»                                                                                                                                          

Στην αρχή της συνεδρίασης η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια για την υλοποίηση του Προγράμματος το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία με δαπάνες που φθάνουν το 90% των διαθέσιμων πόρων και επισήμανε ότι  θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς ώστε να επιτευχθούν οι όλοι οι στόχοι του ΠΕΠ και να μην υπάρξει απώλεια πόρων.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2014-2020 (Δ.Α.) ενημέρωσε την ΕπΠα για την πρόοδο υλοποίησης του Προγράμματος μέχρι σήμερα, αναφέροντας ότι η γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει η υλοποίηση του ΠΕΠ κρίνεται ικανοποιητική.

Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο υλοποίησης και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση έργων που υλοποιήθηκαν μέσω  του ΕΠ ΙΝ 2014-2020 που έγινε από τους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα εξής έργα:

  • Λιμάνι Ερείκουσας (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων)
  • Κάστρο Αγίας Μαύρας Λευκάδας (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας-Λευκάδας)
  • Παρακολούθηση και έλεγχος περιφερειακών υδραγωγείων Κέρκυρας και δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας ισοζυγίου νερού και διαρροών (ΔΙΑΔΕΥΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)
  • Γεωπάρκο Κεφαλονιάς και Ιθάκης (Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών Ιονίων Νήσων – ΟΦΥΠΕΚΑ)
  • Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας (Κέντρο Κοινότητας Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας)
  • Ερευνητικό έργο «Αξιοποίηση αποβλήτων τυροκομείων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας» (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Ιονίου Πανεπιστημίου)
  • Δομή Λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου Δήμου Λευκάδας (ΜΚΟ “Equal Society”)
  • Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων (Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου).

 

Για τους ενδιαφερόμενους, οι εισηγήσεις των δύο συνεδριάσεων των Επιτροπών Παρακολούθησης βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ www.pepionia.gr ενώ σύντομα θα αναρτηθούν και οι παρουσιάσεις.

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Στείλετε μας το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
Click to listen highlighted text!