Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Π.Ι.Ν.), αποτελεί νησιωτική περιφέρεια στο δυτικό ανάπτυγμα του ελλαδικού χώρου (μία από τις 13 ελληνικές Περιφέρειες), με συνολική έκταση 2.318 τ.χλμ, (το 1,8% της χώρας).

Αποτελείται από 32 νησιά εκ των οποίων κατοικούνται μόνο τα 14, δηλαδή η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Κεφαλληνία, η Ζάκυνθος (μεγάλα νησιά), οι Οθωνοί, η Ερείκουσα, το Μαθράκι, οι Παξοί, οι Αντίπαξοι, το Μεγανήσι, ο Κάλαμος, ο Καστός, η Ιθάκη και οι Στροφάδες (μικρά νησιά).

Η έδρα της Περιφέρειας βρίσκεται στην Κέρκυρα, ενώ διοικητικά διαιρείται στις περιφερειακές ενότητες Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας και Ζακύνθου.

Βασικά γεωμορφολογικά της  χαρακτηριστικά είναι οι ορεινοί όγκοι, οι λοφοσειρές, οι λιμνοθάλασσες, καθώς και οι παράκτιες κυρίως, πεδινές εκτάσεις.

Τα Ιόνια Νησιά έχουν κοινή ιστορική πορεία αιώνων και σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα, καθώς και μια ιδιαίτερη φυσιο-γεωγραφική ταυτότητα, που αποτυπώνονται στις επιμέρους νησιωτικές ενότητες.

Ο μόνιμος πληθυσμός  της Π.Ι.Ν. ανέρχεται σε 207.855 κατοίκους (ΕΛΣΤΑΤ-2011) και αντιστοιχεί στο 1,93% του πληθυσμού της χώρας. Παρά την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα (αυξήθηκε σε 90,1 το 2011 κατ./χλμ2), διάφοροι δημογραφικ%B

Start typing and press Enter to search