Η αποκατάσταση του Αχιλλείου στο Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020

Η αποκατάσταση του Αχιλλείου στο Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020

4390

Eνα σημαντικό έργο του τομέα του Πολιτισμού-Τουρισμού εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020» με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κας Ρόδης  Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Πρόκειται για το έργο : ΄΄Αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του “Αχιλλείου” στην Κέρκυρα (Β’ Φάση)΄΄, με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 12.950.000,00 €. 

Όπως είναι γνωστό, το Αχίλλειο, θερινό ανάκτορο της Αυτοκράτειρας Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας, βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι Κέρκυρας και αποτελεί ένα από τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα ιστορικά αξιοθέατα της Κέρκυρας.

Το κτιριακό συγκρότημα του Αχιλλείου αποτελείται από τέσσερα κύρια κτίρια, το Ανάκτορο και τα κτίρια του Θυρωρείου, των Στρατώνων και του Βαρόνου. Το συγκρότημα των κτιρίων αλλά και ο άμεσα περιβάλλοντας χώρος έχει χαρακτηριστεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Η Πράξη : ΄΄Αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχιλλείου στην Κέρκυρα΄΄ έχει ως σκοπό την αξιοποίηση και βελτίωση της ελκυστικότητας του συγκροτήματος του Αχιλλείου ως προορισμού πολιτιστικού τουρισμού καθώς και της ευρύτερης περιοχής.

Το έργο διαχωρίζεται σε δύο (2) φάσεις :

Η Α’ Φάση (υλοποιήθηκε την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013), περιλάμβανε μελέτη και εργασίες Αποκατάστασης του Θυρωρείου, μελέτη αποκατάστασης του Συγκροτήματος, εργασίες συντήρησης καθώς και Μουσειολογική – Μουσειογραφική μελέτη για την έκθεση στο Ανάκτορο.

 Η Β΄ Φάση που θα υλοποιηθεί στην παρούσα Προγραμματική περίοδο 2014-2020, περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του Ανακτόρου του Συγκροτήματος, εργασίες στον αύλειο χώρο, εργασίες αποκατάστασης στα κτίριο των Στρατώνων, του Θυρωρείου και του Βαρόνου, συντήρηση σταθερών και κινητών εκθεμάτων, τοιχογραφιών και κονιαμάτων, δημιουργία μουσειακών κατασκευών, σχεδιασμό και παραγωγή πολυμεσικών εφαρμογών, εκθεσιακό φωτισμό, παραγωγή εποπτικού υλικού και εφαρμογή της Μουσειολογικής – Μουσειογραφικής μελέτης της έκθεσης του Ανακτόρου καθώς και την αποκατάσταση και ανάδειξη της κλίμακας Heine.

Δικαιούχος (Κύριος του έργου) είναι η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΤ.Α.Δ.) Α.Ε., ενώ την υλοποίηση των εργασιών που αφορούν στη συντήρηση σταθερών και κινητών εκθεμάτων, τοιχογραφιών και κονιαμάτων, τη δημιουργία μουσειακών κατασκευών, πολυμεσικών εφαρμογών, τον εκθεσιακό φωτισμό και την εφαρμογή της μουσειολογικής/μουσειογραφικής μελέτης αναλαμβάνει ως συνδικαιούχος το Υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων & Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονμιάς).

Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 43 μήνες και ως ημερομηνία ολοκλήρωσης αναφέρεται η 31/12/2023.

Η πράξη εντάσσονται στον Άξονα προτεραιότητας 2 « Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Ε.Π. Ιόνια Νησιά 2014-2020» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Στείλετε μας το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
Click to listen highlighted text!