ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2014-2020» – ΣΥΝΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, 2018

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» (ΕΠ ΙΝ) εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2014 και καλύπτει τη γεωγραφική περιοχή των Ιονίων Νήσων (Περιφερειακές Ενότητες Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Ζακύνθου).

Κεντρικό στόχο του ΕΠ ΙΝ αποτελεί η «Βιώσιμη ανάπτυξη με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ελκυστικότητας της ΠΙΝ, μέσα από την αξιοποίηση της οικονομίας της γνώσης, του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος», προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και η ευημερία των πολιτών και να καταστούν τα Ιόνια Νησιά «Ελκυστικός Προορισμός & Βιώσιμος Τόπος».

CITIZEN_SUM_1

 

CITIZEN_SUM_2

Ειδικές Στρατηγικές που συνδέονται με το Ε. Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020»

 1. Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS)
  Συγκροτήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας της Π.Ι.Ν. Συστάθηκε ο Μηχανισμός Παρακολούθησης της RIS στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
  Έχουν ενταχθεί έργα Έρευνας στους τομείς της Αγροδιατροφής και της Βιο-ιατρικής και έργα Ψηφιακής Προβολής δημόσιου χαρακτήρα.
 2. Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Προσέγγισης στην Εδαφική Ανάπτυξη. H Επιτροπή Παρακολούθησης έχει εγκρίνει την εφαρμογή τεσσάρων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ). Έχουν εγκριθεί οι Στρατηγικές για την ΟΧΕ Παλικής Κεφαλονιάς και την ΟΧΕ/ΒΑΑ Πόλης Κέρκυρας. Τον 9/2018 εκδόθηκε πρόσκληση για την ΟΧΕ Λευκάδας ενώ όσον αφορά στη Ζάκυνθο, χρηματοδοτείται από την Τεχνική βοήθεια η εκπόνηση
  της Τοπικής Στρατηγικής ΟΧΕ.
 3. Περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη. Έχουν δρομολογηθεί οι εργασίες για τη σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κοινωνικής Ένταξης ενώ εκδόθηκε πρόσκληση για την δημιουργία Περιφερειακού Παρατηρητηρίου για την Κοινωνική Ένταξη και τη Φτώχεια.
  Υλοποιούνται δράσεις για την Φροντίδα Παιδιών (Βρεφονηπιακοί & Παιδικοί Σταθμοί) και την υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
  Λειτουργούν Κοινωνικές Δομές όπως Κέντρα Κοινότητας, Συμβουλευτικά Κέντρα / Ξενώνες για τις κακοποιημένες γυναίκες, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ, δομές Παροχής Βασικών αγαθών (κοινωνικά παντοπωλεία-συσσίτια, φαρμακεία), δομή Αστέγων και Κέντρα Ημερήσια Φροντίδας Ηλικιωμένων.
  Έχει ενεργοποιηθεί δράση για την επαγγελματική ένταξη ανέργων ευπαθών ομάδων

Χρηματο-οικονομικά εργαλεία

«Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ» για τη δράση «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με μικροδάνεια-μικροπιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
«Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ» για τη δράση «Αξιοποίησης συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον τομέα της κατοικίας».

Καλη πρακτική: Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Κέρκυρας

Η ΟΧΕ Κέρκυρας θέλει να αναδείξει την Πολιτιστική και Δημιουργική Οικονομία ως ευκαιρία πολύπλευρης ανάπτυξης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας (Μνημείο UNESCO). Η θεματική στόχευσή της αποτελεί καινοτόμο επιλογή όσον αφορά στις Στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Όλες οι δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή αφορούν εμμέσως ή αμέσως τον Πολιτισμό, τον Πολιτιστικό Τουρισμό και την ανάπτυξη της Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας.
Οι διαδικασίες για την εκπόνηση της Στρατηγικής ΟΧΕ για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας επίσης υπήρξαν καινοτόμες δεδομένου ότι ενεπλάκη μεγάλος αριθμός φορέων και πολιτών σε μια μακρά διαδικασία διαβούλευσης, διαρθρωμένης σε 3 θεματικές ομάδες: Toυρισμός-Επιχειρηματικότητα, Πολιτισμός και Αστική Αναζωογόνηση-Αστική Κινητικότητα.  Παράλληλα, υπήρχε η δυνατότητα κατάθεσης απόψεων μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης.
Η διακυβέρνηση της ΟΧΕ, τέλος, ασκείται από μηχανισμό όπου συμμετέχουν οι φορείς-εταίροι (Δήμος Κέρκυρας, Επιμελητήριο Κέρκυρας, ΤΕΕ/ΤΚ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας, Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας και Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος), οι συντονιστές των θεματικών ομάδων και το Forum πολιτών. Με τον τρόπο αυτό η Στρατηγική ΟΧΕ αποτελεί δυναμικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας.

KALH PRAKTIKH
CITIZEN_SUM_20182
CITIZEN_SUM_2018
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Στείλετε μας το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
Click to listen highlighted text!